دستگاه تصفیه فاضلاب
جمعآوری و تصفیهٔ فاضلاب، تابع استانداردها و قواعد محلی و کشوری است. تصفیهٔ فاضلاب عموماً از سه مرحله تشکیل میشود که تصفیهٔ اولیه، ثانویه و ثالثه نامیده میشوند.
فرآیندهای پرکاربرد
1- لجن فعال متعارف
در این سیستم، فاضلاب آشغالگیری و دانهگیری شده پس از عبور از واحد ته نشینی اولیه، وارد واحد هوادهی میشود و پس از آن به منظور جداسازی لختههای بیولوژیکی تشکیل شده، به واحد ته نشینی راه می یابد و بخشی از لجن تهنشین شده به منظور تأمین بیومس سلولی در واحد هوادهی مجدداً به این واحد برگشت داده میشود. این فرایند معمولاً برای فاضلابهای با قدرت کم استفاده میشود و زمان ماند در این سیستمها معمولاً کوتاه میباشد.
2-هوادهی گسترده
این فرآیند در حقیقت یکی از پرکاربردترین و مؤثرترین از اصلاحات لجن فعال است که از ویژگیهای بارز این سیستم زمان ماند طولانی و تثبیت نسبتاً کامل جامدات آلی میباشد. در ابتدا این سیستم برای تصفیه جریان فاضلاب تولیدی جوامع کوچک مسکونی مورد استفاده قرار میگرفت. مدت زمان هوادهی در این سیستم بین ۱۸ تا ۳۶ ساعت میباشد و مقدار لجن حاصل از این فرایند نسبتا کم و از نظر کیفیت بیولوژیکی تثبیت شده تر نسبت به فرایندهای مشابه میباشد.
روشهای تصفیه فاضلاب
1.روشهای فیزیکی
2.روشهای شیمیایی
3.روشهای بیولوژیکی
روشهای فیزیکی شامل آشغالگیری، دانهگیری، فیلتراسیون و تهنشینی میباشد. روش شیمیایی شامل انعقاد و لختهسازی، تبادل یون و تنظیم pH میباشد. روشهای شیمیایی نسبت به روشهای فیزیکی پیچیده تر و هزینه بر بوده و همچنین از لحاظ هزینه خرید و نگهداری مواد شیمیایی و بهرهبرداری نیز مناسب نیستند. به همین دلایل سعی میشود حتی الامکان از این روش برای حذف آلایندهها استفاده نشود. در فرآیند بیولوژیکی با توجه به کیفیت فاضلاب از یکی از روشهای هوازی یا بیهوازی و یا هر دو استفاده میشود.
گندانبار یا سپتیک تانک
گندانبار یا سپتیک تانک را میتوان از یکی از اجزاء ابتدایی و کلیدی سیستمهای تصفیه فاضلاب به حساب آورد. در اصل تانک برای متقاضیانی که امکان فضایی و یا امکان مالی اجرای تصفیه خانه فاضلاب را ندارند، کاربرد دارد. داخل سپتیک تانکها با توجه به زمان ماند فرایندهای فیزیکی و بیولوژیکی تصفیه فاضلاب انجام میگیرد. فرایندهایی که انجام میگردد، شامل فرایندهای ته نشینی، شناور سازی، فرایندهای بیهوازی بیولوژیکی میباشند. با انجام فرایندهای مذکور بخش بزرگی از آلودگی موجود در فاضلاب داخل سپتیک تانک کاهش می یابد. به دلیل جلوگیری از اختلال در عملکرد سپتیک تانک بهتر است از ورود مواد زیر به داخل سپتیک تانک جلوگیری به عمل آید:
• روغن و چربی ها
• الیافهای کاغذی
• پوشک و پد بهداشتی
• موادی نظیر حلالها، رنگها، سموم کشاورزی و شیمیایی
ورود اینگونه مواد به داخل سپتیک تانک به همراه فاضلاب باعث گرفتگی لولهها و اختلال در کامل شدن فرایندهای داخل سپتیک تانک میشود.